Op de Vlaamse Ministerraad van vrijdag werd beslist om voluit de kaart te trekken van diepe geothermie als hernieuwbare energiebron. Vlaams Volksvertegenwoordiger Martine Taelman (Open Vld uit Grobbendonk) juicht dit toe, want dit is op termijn een geweldige opportuniteit voor de Kempen.
Groene en goedkope energie
Bij diepe Georthermie kan heet water opgepompt worden door diepe boringen, dat enerzijds kan omgezet worden in elektriciteit en anderijds kan ingebracht worden in een circuit van goedkope verwarming.
Het feit dat de ministers nu de handen in elkaar slaan om een coherent beleid te ontwikkelen op vlak van vergunningen, ruimtelijke ordening en financiële ondersteuning betekent een prachtige stimulans om alle kansen te geven aan deze nieuwe groene energie.
Kempen zeer geschikt voor diepe geothermie
De Kempen heeft de laatste jaren veel jobs verloren. Mede om die reden werd het erkend als ontwrichte regio die kon rekenen op steunmaatregelen. De recentste beslissing van de Vlaamse regering om in te zetten op diepe geothermie is een tweede maatregel die de Kempen er weer bovenop kan krijgen.
Want uit eerder onderzoek is gebleken dat onder andere de Kempen uitermate geschikt is voor het gebruik van deze diepe aardwarmte.
"Niet alleen beschikken wij over de geschikte ondergrond en dito waterlagen", stelt Martine Taelman, "eveneens zijn er hier voldoende dichte woonkernen om de exploitatie rendabel te maken.
Er zijn al proefprojecten gestart, onder andere op de Balmattsite in Mol en bij Janssen Pharma in Beerse en het schijnt veelbelovend te zijn. aldus nog Taelman. "En het feit dat deze energie hernieuwbaar en bijzonder groen is, is een extra troef. Ik blijf dit dossier op de voet volgen."
Tot 2000 extra jobs
De diepe ondergrondse waterlagen in de Antwerpse en Limburgse Kempen bieden het potentieel om tot honderd economisch rendabele geothermiecentrales in te planten, volgens Voka.
Ramingen gaan van 500 extra jobs per jaar voor de realisatie van de eerste centrales (2015-2020) tot bijna 2.000 jobs per jaar in de volle uitbouw fase (2030-2050) van honderd centrales in de regio's Kempen en Limburg.